nuffnang

Followers

Sunday, December 26, 2010

Do’s & Dont’s for Baby Part 4











   

Do’s & Dont’s for Baby Part 3










   

Saturday, December 25, 2010

Monday, December 20, 2010

Do’s & Dont’s for Baby Part 1

Nombor 1
Dilarang mengangkat bayi seperti mengangkat seekor anak kucing. Sungguh kejam dan tidak comel langsung. Kesian kepada manusia yang berkepala besar, xmuat tangan beb.


Nombor 2
 
Tidak digalakkan bermain catur dengan bayi. Main permainan tangkap ikan guna pancing magnet lepas tu ikan tu pusing-pusing then mulut dia bukak tutup then kita dapat pancing. Gila detail explaination. Haa, permainan tu takpe. Main kahwin-kahwin pun best gak. Lalala


Nombor 3

 
Dilarang sama sekali lebih-lebih lagi kalau dalam beg tu dipenuhi roti yang dah berkulat mahupun *ehem* spender *ehem* yang dah pakai seminggu xbasuh


Nombor 4

 
Aiyyooo! No comment. Sangat keganasan la ini


Nombor 5

 
Memang boleh menimbulkan keghairahan kegembiraan tahap maksima kepada bayi tersebut cuma takut terlepas lambung penyek ke tanah terus jadi kurang kacak. Cuba tanya lelaki kacak, ada mak apak dorang buat macam ni masa baby dulu? Xde kan, kan? *sungguh merepek jangan percaya Chokilala*


Nombor 6


Amboi makcik, relax nampak? Dengan cekak pinggangnya, kaki bersilang plak tu. Ingat anak makcik tu pokok bunga ke?





   

Saturday, December 18, 2010

Sambung belajar




  

Salam,kepada sesiapa yang masih mencari peluang untuk menyambung pengajian ke peringkat tinggai di Kolej Poly-Tech MARA, sila berhubung dgn saya melalui blog ini....maklumat lanjut sila pm saya, kemasukan adalah pada tarikh2 berikut :-
a) 28 Dec 2010 Program OM/HM - kerjasama UiTM
b) 04 Jan 2011 Program DIT/DCSN/AA/AB/DKM/SKM

Program2 yang ditawarkan di KPTM Alor Star adalah seperti berikut :-
a) Diploma in Office Management and Technology UiTM (OM) (Kerjasama UiTM)
b) Diploma in Information Technology (DIT)
c) Diploma of Malaysian Vocational Council (Computer Systems) – Level 4 (JPK) (DKM)
d) Diploma in Computer System & Networking (DCSN)
e) Certificate of Malaysian Vocational Council (Computer Systems) – Level 2 (JPK) (SKM)
f) Diploma in Business Management (AB)
g) Diploma in Accountancy (AA)

Sunday, December 12, 2010

Sangat Seday Bila Anak Kita Jadi Begini Di Rumah Pengasuh...

Waaaaaaaaaaaa......

Masih terasa kesedihan yang teramat bila anak yg selama ini dijaga ditatang oleh kita n mak toknya dengan elok, jadi begini setelah bertukar tangan. Semalam masa balik kerja,terasa dalam hati nih,nak ambil Adam cepat2, entah kenapa,lepas dh perking kete lam rumah, mask simpan beg tangan jap, terus mik Adam...


Adam, nampak jer mama dia dekat depan pintu rumah pengasuh, terus dia berlari (dalam walker nya) mcm nk bg tahu sesuatu, tp yer la kan ,dia xboleh ckp lg, so cuma nmpak pada reaksi dia mcm suka sngt bl mama dia balik nak ambik dia...


Aku duduk jer di ruang tamu rumah pengasuh Adam, aku sembnag2 sikit sblm balik, ms 2 baru la pengasuh Adammenceritakan apa yang berlaku....Aku tergamam dan xtertanya apa, rs seday terus mcm nk teriak ms 2 gak tgk lebam di pipi Adam. hairan juga kenapa x diberitahu semasa kejadian berlaku...

Katanya, Adam jatuh tersungkur dari walker nya melepasi bim pintu rumah yg tinggi dan tersungkur terkena tayar basikal anaknya...Pengasuh keluar rumah sekejap atas urusan yg xdiberitahu dan mengharapkan anaknya yg br berusia 7 tahun n 4 tahun untuk menutup grill pintu. Apa la cerdik sangat budak yg belum bersekolah untuk diberi tanggungjawab menjawa budak berumur 8 bulan dan mengharapkan anak2nya menutup grill pintu.









Semasa menghantar Adam dekat pengasuh dia pagi nih, Adam nangis xmahu dekat pengasuh dia, selalunya Adam xpernah xmahu pada pengasuh dia. Aku jadi sebak tgk Adam dan aku tinggalkan juga. Lepas tu, aku terus ke rumah mak dahulu dan mak bagi tau nak ambik Adam hari ni kerana dia risau.


Aku dah plan dengan mak, jap lg aku sampai di pejabat, aku akan call pengasuh n bg tau yg ada kematian dan Adam akan diambil oleh mak tok dia jap lg. Mak aku pun setuju dengan cadangan tu. Sepanjang perjalanan aku ke pejabat, berderai air mata mengenangkan Adam jadi mcm 2...




   

Wednesday, October 27, 2010

Mengapa Bayi Anda Menangis?

Anda baru sahaja ingin melelapkan mata. Tiba-tiba anak menangis. Hendak kejutkan isteri tidak sampai hati. Tidurnya lena mungkin kerana terlalu penat. Tangisan anak yang semakin kuat menjadikan anda panik. Tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

Sekiranya berhadapan dengan situasi ini, anda tidak perlu risau. Jangan rasa panik. Anda kena bertenang. Tidak dinafikan rasa panik adalah lumrah bagi lelaki yang baru pertama kali bergelar bapa. Tapi, inilah masa terbaik untuk anda belajar cara-cara untuk meredakan bayi yang menangis.

Dalam kes bayi menangis, jika anda rasakan bayi menangis kerana lapar, itu kurang betul. Ada banyak sebab bayi menangis. Mungkin ramai di kalangan kita tidak tahu yang bayi tidak mempunyai cara untuk berkomunikasi dengan orang-orang di sekelilingnya kecuali dengan tangisan.

Pada peringkat awal tumbesarannya, bayi akan menangis untuk memberitahu yang dia sedang bermasalah. Antara masalah yang biasa dialami bayi ialah:

•Lapar
Tidak dinafikan bahawa sering kali tangisan bayi dikaitkan dengan rasa lapar. Jadi, sebagai bapa, anda mestilah peka tentang hal ini. Pastikan anak mendapat makanan yang secukupnya. Bagi bayi yang belum berusia 6 bulan, makanan yang dimaksudkan tentulah susunya. Para bapa kenalah ambil tahu jadual minum susu anak agar anda tahu bilakah waktunya dia kena menyusu.
•BasahRasa tidak selesa akibat basah pun boleh menyebabkan bayi menangis. Oleh yang demikian, rajin-rajinlah periksa lampin bayi anda dan tukar lampin tersebut dengan kerap bagi mengelakkan punggungnya basah. Menjaga kebersihan bahagian lampin bayi sangat penting agar dapat mengelakkan masalah ruam yang akan membuatkan bayi rasa gatal dan tidak selesa.

•Tidak selesa dengan persekitaran
Keadaan persekitaran juga sering mengganggu bayi. Suasana sekeliling yang terlalu bising dan sempit boleh menyebabkan bayi menangis. Bukan itu sahaja, suhu yang terlalu panas atau terlalu sejuk pun boleh mengganggu keselesaan bayi.

•Jatuh
Ada ibu bapa yang gemar menidurkan bayi mereka di dalam buaian. Amalan seperti ini terutamanya pada waktu malam tidak praktikal kerana macam-macam boleh berlaku di dalam buaian ketika anda sedang tidur. Salah satu perkara yang boleh berlaku ialah terjatuh. Bayi yang tidur lasak mudah terjatuh dari buaian lebih-lebih lagi jika dia dibiarkan tidur sendirian.

•KembungBayi juga terdedah kepada masalah kembung perut. Masalah yang turut dikenali sebagai kolik ini akan menyebabkan bayi menangis dalam satu jangka masa yang panjang. terutamanya pada waktu petang. Biasanya untuk meredakan sakit perut yang dialami bayi, urut bahagian perutnya dengan lembut menggunakan minyak yang sesuai. Urut juga bahagian belakang tubuhnya. Selain daripada meredakan kesakitan yang dialami, urutan boleh menenangkan bayi.

Kepada bapa-bapa sekalian, tangisan bayi adalah lumrah dalam kehidupan berkeluarga. Bayi memang selalu menangis. Oleh itu, anda perlulah bersedia untuk menghadapinya.




   

Wednesday, October 20, 2010

Update Contest Muncung Paling Menawan Si Kecil

Ini dia pic anak ku yang tersenarai dalam contest ini...
Anda boleh lagi menyertainya jika minat... klik sini.




    

PAPA & BABY CONTEST ! !

Nih adalah contest antara abah dan anak pulak yang dianjurkan oleh http://mamiuyun.blogspot.com/2010/10/papa-baby-contest.html dan akan tamat pada 14 November 2010.


Pic yang dipertaruhkan adalah  :-



Nama Papa : Muhamad Kamarunnazir Bin Safar
Nama Baby : Muhammad Adan Bin Muhamad Kamarunnazir
Umur Baby : 7 Bulan 1 Minggu 2 Hari

Tapi untuk pengetahuan, bila tgk pic nih x mcm umur 7 bulan kannnn...heheh sebab ms nih Adam baru lahir, mama pun masih dalam pantang masa tu..hikhikhik....




    

Tuesday, October 19, 2010

‘ CONTEST MUNCUNG PALING MENAWAN SI KECIL’

‘ CONTEST MUNCUNG PALING MENAWAN SI KECIL’

Contest muncung nih dianjurkan oleh http://arisyanaziq.blogspot.com/

 Bila terbaca nama contest nih yang sungguh menarik minat aku, terus aku join sebab pic anak ku buat mulut muncung ada hehehehe.....

Nama : Muhammad Adam Bin Muhamad Kamarunnazir
Umur : 7 Bulan 1 Minggu



Thursday, October 14, 2010

Adam tersenarai dalam Baby Raya Baby Bergaya Contest


Adam tersenarai dalam Baby Raya Baby Bergaya Contest, bestnya..... Tapi yg jadi tandatanyamama, naper kat pic adam xdak no mcm pic baby yang lain???? Sapa boleh jawab????
http://wardazri.blogspot.com/2010/10/update-gambar-peserta-contest-ibu-yang.html




   

What Contest?




    
Untuk kali keduanya aku mengadakan contest (walaupun contest pertama belum tamat), aku masih minat nk mengadakan satu lagi contest baru dalam kategori Baby Contest, tapi aku tercari2 apakah nama contest yang sesuai untuk aku anjurkan kali ini yang menarik minat para ibu2 dan bapa2 di luar sana.... Dalam fikir punya fikir sambil dok menaip entry ini, aku terdapat la 1 idea, apa kata aku mengadakan What Contest untuk tidak memenatkan aku memikir sorang2 contest yang aku cari2 itu.... So, pada sesiapa yang mempunyai idea kreatif or gila2, boleh la join What Contest untuk menyumbangkan buah fikiran anda dan aku akan bagi hadiah bagi sesiapa (pemenang) yang berjaya memikat hati ku dengan idea contest anda.... 

BERSAMA-SAMA MENYUMBANG IDEA UNTUK BLOG AKU, hehehehe

Syarat-syarat :-
  1. Add blog http://myboymadam.blogspot.com/ sebagai follower.
  2. Buat 1 entry berkenaan What Contest? dan link kan banner contest ini ke entry ini.
  3. Tinggalkan idea anda bersama link entry anda di comments box entry ini.
  4. Bermula dari sekarang hingga 1 Januari 2011.
Ok, mudah sahaja syarat2nya, so sesiapa yang menghantar comment dekat entry ini, aku akan terjah blog korang dan tunggu hadiah dari aku bagi pemenang bertuah yang berjaya menambat hati ku....  




    

Wednesday, October 6, 2010

Teka Kata Contest


Ini adalah Contest pertama aku untuk melihat ketajaman mata anda dalam meneka huruf-huruf yang ada di dalam gambar yang telah aku beri sentuhan seni sikit...So, anda kenalah perembang mata anda cukup2 yer...hehehe
Anda perlu meneka apa yang tertulis di dalam gambar dibawah ini.


Syarat-syarat :-
  1. Terbuka kepada blogger dan facebook.
  2. Anda perlu menjadi follower blog penganjur dan penaja hadiah.
  3. Buat 1 entry tentang contest ini samada dalam blog atau facebook anda.
  4. Linkkan entry anda kepada contest ini. (Anda boleh mengajak seberapa ramai kawan anda untuk join contest ini). Pastikan ada banner My Contest di blog atau facebook anda dan linknya skli
  5. Tinggalkan jawapan yang anda rasakan tepat di kotak komen entry ini beserta nama, email (lagi bagus kalau ada fb), no tel dan alamat anda untuk memudahkan saya membuat penghantaran hadiah kepada pemenang.
  6. Saya akan terjah blog atau facebook anda.
  7. Contest ini bermula dari 7 Oktober 2010 hingga 26 Oktober 2010.
  8. Saya akan senaraikan peserta yang meneka dengan tepat dan pemilihan PEMENANG akan dibuat melalui cabutan bertuah. So doa2 la anda adalah pemenang bertuah itu...

SELAMAT MENCUBA

Hadiah yang ditaja adalah dari http://impiankitasemua.blogspot.com dan anda boleh klik sini untuk melihat hadiahnya.




   

Hadiah Teka Kata Contest

Berupa barangan kecantikan iaitu sabun pencuci muka. Boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dan sangat baik bagi sesiapa yang mempunyai resdung.

Bar Resdung




   

Tuesday, September 28, 2010

Season 5 Cute Baby in Baju Raya

 Season 5 Cute Baby in Baju Raya anjuran http://www.suziey.com/ bersama dengan penaja lain http://www.malinasiam.com/http://iceboxrivet.blogspot.com/ & http://damiaqish.blogspot.com/

Pic anak ku memakai baju melayu di pagi Syawal 2010 yang bertemakan warna ungu....mamanya kena pegang si anak sebab anaknya belum mampu berdiri sendiri..

Nama : Muhammad Adam Bin Muhamad Kamarunnazir
Umur : 6 Bulan 2 Minggu 2 Hari 

   
" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSOR BY MALINASIAM.COM "
 



   

Saturday, September 25, 2010

"CONTEST: LEBARAN SI MANJA"

"CONTEST: LEBARAN SI MANJA"
Dianjurkan oleh http://chubby8485.blogspot.com

Maklum la kita masih berada dalam Bulan Syawal, Bulan Raya la katakan, so aku gila la masuk contest raya nih, so pic yang aku pertaruhkan untuk  "CONTEST: LEBARAN SI MANJA" nih ada kat bawah nih,
Anak Ku Yang Segak Di Hari Lebaran hehehe..

NAMA : Muhammad Adam Bin Muhamad Kamarunnazir
Umur : 6 Bulan 2 Minggu
Status : Anak Sendiri
Nama Pengirim : Farhieyatul Najuwa Binti Mohd Idris





   

Baby Raya Baby Bergaya Contest

~contest by ibu_batrisya~
email : wardah_rosa@yahoo.com
Ni adalah Penaja "Baby Raya Baby Bergaya Contest" nih 
ibu_batrisya dan penaja hadiah iaitu mummy ryan , mamaiqbal & maisyz collection
  

Di bawah nih adalah pic yang aku pertaruhkan, tgk pic anaknyer yer,  bukan tgk ibunyeee hehehe

 Nama : Muhammad Adam Bin Muhamad Kamarunnazir
Umur : 6 Bulan 2 Minggu
Tarikh Lahir Anak : 12 Mac 2010
Email : farhie_85@yahoo.com

Ni la pic raya Adam yang pertama bergambar dengan mama dia, cowi yer mama dia ada skli sebab Adam xpandai berdiri sendiri lagi (mama dia pun  giler bergambar gak sebenarnya hehehe), nampak muka dia happy sangat sebab baru nak rasa beraya kot hehehe...maklumla, nak kumpul duit raya...

So kalau korang nak tengok hadiah2nya klik la di sini.




    
Related Posts with Thumbnails